Перейти до основного вмісту

Тимчасове Затримання [БЛОКУВАННЯ або ЕВАКУАЦІЯ] Транспортного Засобу. ЩО РОБИТИ?



ЕВАКУАЦІЯ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ виключно у випадку, ЯКЩО:

1)  неможливо усунути причину затримання транспортного засобу на місці виявлення адміністративного правопорушення;
2) розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху;
3)  транспортний засіб розміщений на місцях, призначених для зупинки, стоянки, безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю.

Тимчасове затримання транспортного засобу здійснюється також у разі виявлення транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук.

У разі якщо розміщення затриманого транспортного засобу суттєво не перешкоджає дорожньому руху, крім розміщення транспортного засобу на місцях зупинки/стоянки водіїв/осіб з інвалідністю, такий транспортний засіб НЕ МОЖЕ БУТИ ЕВАКУЙОВАНИЙ.

Доставлення транспортного засобу на спеціальний майданчик чи стоянку здійснюється за допомогою спеціальних автомобілів – евакуаторів.

Після прибуття евакуатора поліцейський у присутності двох свідків і представника підприємства, установи або організації, яким належить евакуатор, складає акт огляду та тимчасового затримання транспортного засобу.

Про тимчасове затримання робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення.

У разі відсутності водія поліцейський залишає на місці, де був евакуйований автомобіль, або під склоочисниками заблокованого автомобіля повідомлення про тимчасове затримання транспортного засобу.

Розблокування транспортного засобу здійснюється поліцейським після складення протоколу про адміністративне правопорушення або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення.

У разі, якщо автомобіля немає на місці, водій повинен зателефонувати на 102 або на гарячу лінію патрульної поліції, щоб перевірити, чи не евакуйований його автомобіль на штрафмайданчик У випадку евакуації необхідно звернутись до територіального органу Національної поліції, де буде оформлений протокол про адміністративне правопорушення або винесена постанови у справі про адміністративне правопорушення.

Тимчасове затримання триває до вирішення справи про адміністративне правопорушення, але не більше трьох днів з моменту такого затримання.
Після закінчення триденного строку тимчасового затримання транспортного засобу та незалежно від стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення особа має право звернутися за отриманням такого транспортного засобу.

Водій, власник (співвласник) тимчасово затриманого транспортного засобу, крім транспортного засобу боржника, що перебуває на спеціальному майданчику чи стоянці, має право доступу до нього в присутності особи, відповідальної за зберігання такого транспортного засобу.

Повернення транспортного засобу здійснюється за письмовим зверненням його водія, власника (співвласника) за умови оплати ним витрат, пов'язаних з транспортуванням та зберіганням такого транспортного засобу, та пред'явлення відповідної постанови у справі про адміністративне правопорушення або протоколу про адміністративне правопорушення у разі їх складення.

                                                                                ↯
Розмір плати за один транспортний засіб встановлений наказом МВС України, Мінекономрозвитку України, Мінфін України №967/1218/869 від 10.10.2013 становить:

  • транспортування на спеціальний майданчик (стоянку) залежно від повної маси – від 600 до 850 гривень.
  • зберігання на спеціальному майданчику (стоянці):за першу-сьому добу, включно – 120 гривень за добу
    за кожну наступну добу, починаючи з восьмої доби – 20 гривень за добу*
* без урахування податку на додану вартість, який справляється відповідно до Податкового кодексу України.


ОТЖЕ, якщо водій, який має право керувати транспортним засобом з’явиться на місце правопорушення до фактичного від’їзду евакуатора з місця правопорушення, евакуювати автомобіль не можна. Патрульний поліцейський виписує водієві штраф, після чого той повинен прибрати автомобіль з місця, де зупинка або стоянка заборонені.
Виключенням буде лише відмова водія припинити правопорушення.


З 27 вересня 2018 року тимчасове затримання транспортного засобу зможе здійснювати  ІНСПЕКТОР З ПАРКУВАННЯ шляхом доставки для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку за допомогою спеціального автомобіля – евакуатора, виключно у визначених законом випадках.↞

Наразі ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ ТИМЧАСОВО ЗАТРИМУЄ транспортний засіб шляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чи стоянку ЗА НАЯВНОСТІ ПІДСТАВ ВВАЖАТИ, ЩО ВЧИНЕННІ ТАКІ ПОРУШЕННЯ:

  • Керування водієм транспортним засобом (в тому числі, який використовується для перевезення пасажирів), що має технічні несправності або технічний стан і обладнання якого не відповідають вимогам стандартів, правил дорожнього руху і технічної експлуатації.
  • Керування водієм транспортним засобом, що не пройшов обов'язковий технічний контроль.
  • Керування транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в установленому порядку, його експлуатація без номерного знаку або з порушенням встановлення номерного знаку.
  • Рух або зупинка на смузі для маршрутних транспортних засобів, а так само порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху.
  • Зупинка чи стоянка на місцях для транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю.
  • Порушення вимог встановлення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв, які дозволяється встановлювати тільки на оперативні або спеціальні транспортні засоби. 
  • Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна.
  • Керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред'явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також поліса (договору) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.
  • Керування особою, яка не має права керування таким транспортним засобом, або передача керування транспортним засобом особі, яка не має права керування таким транспортним засобом.
  • Керування особою, стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування або позбавленою права керування транспортними засобами
  • Керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, або передача керування особі, яка перебуває в такому стані. Відмова від проходження відповідного медичного огляду.
  • Вживання водієм після ДТП за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі, або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду на стан сп’яніння.
  • Порушення правил перевезення небезпечних вантажів, правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами.
  • Перевезення водіями іноземців та осіб без громадянства на порушення встановлених правил перебування іноземців та осіб без громадянства в Україні і транзитного проїзду їх через територію України, якщо ці дії безпосередньо не пов'язані із незаконним перетинанням осіб через державний кордон України.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно скористатися правом на відмову від дачі показань або пояснень

 « Язык мой — враг мой » : прежде ума рыщет, беды ищет. Язык мой - враг мой: прежде ума (наперёд ума) глаголет. В.И. Даль , «Пословицы русского народа», 1989 г. Таке словосполучення майже в 100% справджується при допиті свідка, підозрюваного, обвинуваченого, якщо такий допит веде досвідчений слідчий, прокурор. Більше того, особа перехилювавшись або повіривши в благородність слідчого, прокурора (який звичайно не використає показання проти особи), самі створювали підстави для притягнення себе або своїх близьких, родичів до кримінальної відповідальності.

Понятий у слідчій дії. Що це і чи варто Вам ставати понятим?

Понятий. Що це за правове явище? Навіщо потрібен понятий? Чи варто Вам отримувати статус понятого? Які правові наслідки для Вас участь в кримінальному провадженні в якості понятого? Понятий - це незаінтересована особа в результатах кримінального провадження, яка залучається слідчим для проведення окремих слідчих (розшукових) дій.

Дії при втраті документів

Втратити документи дуже легко, а як же їх правильно відновити, що треба зробити з метою захистити себе від незаконного використання Ваших втрачених документів. Ми неодноразово стаємо свідками ситуацій, коли друзі та знайомі повідомляють Вам, що вони втратили або у них вкрали документи. Ми їм співчуваємо, заспокоюємо їх, але як себе поводити в такій ситуації не знаємо. По статистиці (за усною інформацією керівництва одного з райуправлінь м. Києва) близько 80% втрачених документів повертають їх власникам за грошову винагороду протягом першого тижня, інші 10% повертають пізніше і лише 10% потребують повного відновлення. Які ж заходи необхідно здійснити для захисту своїх інтересів та відновлення документів: 1. Якщо Ви виявили, що втратили оригінал документу: паспорт, закордонний паспорт, ідентифікаційний номер (нині реєстраційний номер облікової картки платників податків), посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (він же технічний паспорт), в