Перейти до основного вмісту

Дії при втраті документів


Втратити документи дуже легко, а як же їх правильно відновити, що треба зробити з метою захистити себе від незаконного використання Ваших втрачених документів.

Ми неодноразово стаємо свідками ситуацій, коли друзі та знайомі повідомляють Вам, що вони втратили або у них вкрали документи. Ми їм співчуваємо, заспокоюємо їх, але як себе поводити в такій ситуації не знаємо.

По статистиці (за усною інформацією керівництва одного з райуправлінь м. Києва) близько 80% втрачених документів повертають їх власникам за грошову винагороду протягом першого тижня, інші 10% повертають пізніше і лише 10% потребують повного відновлення.


Які ж заходи необхідно здійснити для захисту своїх інтересів та відновлення документів:

1. Якщо Ви виявили, що втратили оригінал документу: паспорт, закордонний паспорт, ідентифікаційний номер (нині реєстраційний номер облікової картки платників податків), посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (він же технічний паспорт), військовий квиток, студентський квиток, платіжна картка і т.п., необхідно все ж таки перевірити, а чи дійсно його втратили, а не переклали в інше місце, забули на роботі чи віддали комусь з родичів.

2. Якщо пошуки у всіх можливих "схованках" не дали результату, то необхідно звертатися до правоохоронних органів (за місцем втрати або викрадення), якщо ж викраденню передувало пошкодження Вашого майна або незаконне проникнення до житла або автомобіля, то наряд міліції необхідно викликати одразу по виявленню такого проникнення. Правоохоронні органи візьмуть у Вас пояснення, опитають свідків, знімуть відбитки, якщо виявиться можливим. Від них Вам необхідно вимагати номеру внесення Вашої заяви до реєстру та дати такого внесення (це необхідно Вам для того, що б впевнитися, що Ваша заява прийнята належним чином).

До правоохоронних органів необхідно звернутися обов'язково, оскільки Ваші документи можна використати з метою оформлення різного роду операцій, в тому числі отримання кредитів, тощо. Факт подачі заяви вкаже додатково на те, що Ви безпосередньо не приймали участі в таких операціях.

3. Наступним етапом я би порекомендував перечекати декілька днів, оскільки Вас вірогідніше за все вже розшукує новий власник Ваших документів. Вас він віднайде або по базі "09", соціальні мережі, або за якимось документами, які цей новий власник знайшов або викрав. Вам зателефонують і озвучать вартість повернення документів. Така вартість буде залежати від того, які саме документи Вами втрачені, якщо це паспорт та ідентифікаційний номер, закордонний паспорт, посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію ТЗ, то вартість буде вищою, аніж інших документів. В кожному конкретному випадку ціна може різнитися, оскільки є професійні продавці документів та випадкові. У першому випадку ймовірно Ви їх і не побачите, оскільки такі професіонали будуть продавати Вам документи заочно і проситимуть суми побільше, випадкові ж можуть і додому привезти і безкоштовно повернути.

Чи платити, чи не платити за такі документи вирішувати Вам особисто. Отримавши інформацію про те, що Ваші документи знаходяться у невідомих осіб, Ви можете звернутися до правоохоронних органів для того, щоб даним питанням займалися правоохоронці.

4. Якщо Ви не хочете викупати або чекати на повернення документів, то Вам слід знати процедуру відновлення документів, що посвідчують особу:



  • Цей закон передбачає оформлення таких документів:

1) документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України:
а) паспорт громадянина України;
б) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
в) дипломатичний паспорт України;
г) службовий паспорт України;
ґ) посвідчення особи моряка;
д) посвідчення члена екіпажу;
е) посвідчення особи на повернення в Україну;
є) тимчасове посвідчення громадянина України;

2) документи, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус:
а) посвідчення водія;
б) посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон;
в) посвідка на постійне проживання;
г) посвідка на тимчасове проживання;
ґ) картка мігранта;
д) посвідчення біженця;
е) проїзний документ біженця;
є) посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
ж) проїзний документ особи, якій надано додатковий захист.

  • Про втрату або викрадення документа на території України заявник зобов’язаний повідомити уповноваженому суб’єкту, який здійснив видачу документа (паспорт громадянина України та для виїзду за кордон - Державна міграційна служба), та органам Національної поліції.

  • Про втрату або викрадення документа, що дає право особі на виїзд з України та в’їзд в Україну, за кордоном заявник зобов’язаний повідомити компетентним органам іноземної держави та закордонні дипломатичні установи України за місцем перебування, яка протягом доби інформує уповноваженого суб’єкта, який видав документ, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту державного кордону України, Національне центральне бюро Інтерполу в Україні із зазначенням внесеної до документа інформації.

НЕОБХІДНО ТАКОЖ ВРАХУВАТИ, ЩО ВІДНОВЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ БЕЗ ПАСПОРТА ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ Є НЕМОЖЛИВИМ, А ТОМУ СЛІД ВІДНОВИТИ СПОЧАТКУ ПАСПОРТ, А ПОТІМ ВСЕ ІНШЕ 

  • Ідентифікаційний номер (реєстраційний номер облікової картки платників податків) - п. 4 розділу Х Положення "Про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків", для отримання відомостей про себе з Державного реєстру фізична соба звертається особисто або через представника до контролюючого органу (Центр обслуговування платників Державної податкової інспекції у районі вашого міста) за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу у разі, якщо фізична особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання, подає документ, що посвідчує особу, та заяву затвердженої форми.

Про втрату посвідчення водія, у тому числі виданого вперше, особа повідомляє сервісному центру Міністерства внутрішніх справ, а в разі його викрадення - територіальному органу Національної поліції.
Замість втраченого або викраденого посвідчення водія сервісний центр МВС після перевірки факту видачі раніше такого посвідчення водія особі, яка заявила про його втрату або викрадення, оформлює та видає нове посвідчення водія.
У таких випадках власнику посвідчення водія, отриманого вперше, у разі звернення до закінчення строку його дії, видається нове посвідчення, яке вважається таким, що видане вперше, із зазначенням строку дії втраченого або викраденого посвідчення.

Відповідно до вказаного пункту замість утраченого або непридатного для користування свідоцтва  про  реєстрацію (технічного паспорта) на підставі заяви власника або його представника видається нове свідоцтво про реєстрацію.
Замість утраченого свідоцтва про реєстрацію (технічного паспорта) знятого з обліку транспортного засобу на підставі заяви власника або його представника сервісний центр МВС, в якому проводилося зняття з обліку, видає копію реєстраційної картки, яка засвідчується підписом та печаткою адміністратора сервісного центру МВС, із внесенням відповідних службових відміток.
Знайдені свідоцтва   про  реєстрацію  (технічні  паспорти)  і номерні знаки після видачі нових вважаються недійсними і  здаються до  сервісних  центрів  МВС. 

Видача в тому числі втрачених військових квитків військовозобов’язаним проводиться районними (міськими) військовими комісаріатами за місцем їх перебування на військовому обліку на підставі заяви про видачу військового квитка.
Військові квитки видаються під особистий підпис у відомості видачі військових квитків.



Отже, в першу чергу необхідно забезпечити схоронність оригіналів документів та не носити (не залишати) їх із собою без реальної потреби. Якщо ж ви їх втратили, то процедуру їх відновлення визначати Вам самостійно, необхідно лише реально оцінити витрати Ваших грошей та часу на відновлення таких документів.

Коментарі

  1. Я настільки вдячний Elegantloanfirm за те, що ви допомогли мені отримати кредит у розмірі 600 000,00 доларів США за допомогою кредитного працівника Расса Гаррі, що я вам вічно вдячний. Моє життя перевернулося, мої фінанси влаштувалися, я зараз володію бізнесом, який я використовую для піклування про потреби моїх сімей. Я так вам вдячний, містере Русс, і Бог вас благословить. Ви можете зв’язатися з ними за фінансовою допомогою електронною поштою: Elegantloanfirm@hotmail.com для отримання фінансової допомоги.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно скористатися правом на відмову від дачі показань або пояснень

 « Язык мой — враг мой » : прежде ума рыщет, беды ищет. Язык мой - враг мой: прежде ума (наперёд ума) глаголет. В.И. Даль , «Пословицы русского народа», 1989 г. Таке словосполучення майже в 100% справджується при допиті свідка, підозрюваного, обвинуваченого, якщо такий допит веде досвідчений слідчий, прокурор. Більше того, особа перехилювавшись або повіривши в благородність слідчого, прокурора (який звичайно не використає показання проти особи), самі створювали підстави для притягнення себе або своїх близьких, родичів до кримінальної відповідальності.

Понятий у слідчій дії. Що це і чи варто Вам ставати понятим?

Понятий. Що це за правове явище? Навіщо потрібен понятий? Чи варто Вам отримувати статус понятого? Які правові наслідки для Вас участь в кримінальному провадженні в якості понятого? Понятий - це незаінтересована особа в результатах кримінального провадження, яка залучається слідчим для проведення окремих слідчих (розшукових) дій.